До 12 000 лева европейски пари ще може да предостави държавата безвъзмездно срещу

...
До 12 000 лева европейски пари ще може да предостави държавата безвъзмездно срещу
Коментари Харесай

Държавата планира да дава до 12 000 лева за нов електромобил

До 12 000 лв. европейски пари ще може да даде държавата безвъзмездно против предадена за скрап дизелова трошка. Към тези пари би трябвало да прибавим най-малко още 28 000 лв., с цел да си купим електрически автомобил. Това излиза наяве от плана на Програма „ Околна среда “ 2021-2027 година. Той е оповестен за публични съвещания на уеб страницата strategy.bg от началото на този месец ноември, които ще приключат при започване на идващия.

„ Размерът на финансирането към крайните получатели (физически лица) е близо 60 млн. евро. Предложеният размер на тласъците за покупка на нов електрически автомобил е в размер на 30% от цената му, само че не повече от 6 135 евро (равняващи се на 12 хиляди лева – бел. ред.) Структурата на финансовия инструмент съставлява гаранционно съглашение с финансови медиатори с 60% гаранционно покритие (до 18 406 евро) и 20% предел на загубите “, се конкретизира в плана.

Изчисленията сочат, че с посочената сума може да се субсидира покупката на почти 9 780 електрическия автомобил, в случай че всеки от тях е с оптималната стойност 40 000 лв..
 Пълна смяна: Какви коли ще караме в бъдеще Пълна смяна: Какви коли ще караме в бъдеще
Който през днешния ден си купува кола в Германия, нормално я кара 5 до 7 години преди да я смени с по-нов модел. „ В бъдеще обаче коли...

Нови електрически леки коли обаче на такава цена не се откриват оповестени в български уеб сайтове. В плана не е пояснено дали колите би трябвало да бъдат нови, или програмата ще позволява покупки и на втора ръка електрически автомобили. Вероятно това ще бъде конкретизирано след това, когато се изработят насоките за кандидатстване.

„ Подкрепата за поощряване на електромобилността е ориентирана към последователното преустановяване потреблението на стандартни моторни транспортни средства с високи излъчвания (дизелови, 50 предпочитано pre-Euro и Euro 1) и прекосяване към електрически коли “, е посочено в програмата.

Крайните получатели ще са жители (физически лица), живеещи в общини с нарушено качество на атмосферния въздух, които би трябвало да предадат за преработване регистрирани високоемисионни дизелови коли. В досегашната Оперативна програма „ Околна среда “ за градове със доста превишение на фините прахови частици са приети София, Бургас, Видин, Димитровград, Монтана,  Пловдив и Смолян.

Придобиването на електромобил е съпроводено със спестявания, тъй като са освободени от локални налози, паркирането за тях е свободно в платените зони, доста понижени са експлоатационните разноски и разноските за поддръжка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР